رشته زیست فناوری پزشکی
     

     


    درباره رشته و گروه:

    علم زیست فناوری از جمله علوم میان رشته ای است که در چند سال اخیر با پیشرفت های مداوم مواجه بوده است . رشته زیست فناوری به كاربرد روشهای علمی و فنی در تولید و یا تبدیل بعضی مواد به كمك عوامل بیولوژیك (میكروارگانیسمها، یاخته‌های گیاهی و جانوری و آنزیمها و… ) برای تولید كالا و خدمات در كشاورزی، صنایع غذایی، دارویی، پزشكی و سایر صنایع می پردازد.
    کاربرد زیست فناوری در زمینه علوم پزشکی و دارویی، موضوعات بسیار گسترده‌ای مانند ابداع روش‌های کاملاً جدید برای تشخیص مولکولی و بررسی مکانیسم‌های بیماری‌زایی بر اساس رویکرد میان رشته ای در حوزه نانوحسگرهای زیستی و  نانوفناوری پزشکی، امکان تشخیص پیش از تولد بیماری‌ها و پس از آن، ویرایش ژنوم از طریق سیستم siRNA، میکرو RNA، کریسپر و .....، ژن‌‌درمانی و کنار گذاشتن (نسبی) برخورد معلولی با بیمار و بیماری، تولید داروها و واکسن‌های نوترکیب و هدفمند کردن آنها، ساخت کیت‌های تشخیصی، ایجاد میکروارگانیسم‌های دستکاری شده برای کاربردهای خاص، تولید پادتن‌های تک‌دودمانی (منوکلونال) و غیره را در بر می‌گیرد.
    به عنوان مثال دانش آموختگان رشته زیست فناوری پزشکی ( زیست فناوری پزشکی ) قادر خواهند بود به طراحي و توليد واكسن‌هاي نوين زيستي، كيت‌هاي تشخيصي، آنتي‌بادي‌هاي نوتركيب به منظور درمان و مطالعات سرطان اقدام نمايند.

    تاریخچه گروه زیست فناوری پزشکی:
    گروه زیست فناوری پزشكي با هدف تربيت نيروي متخصص و كارآمد اقدام به جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد زیست فناوری پزشکی در دانشکده پزشکی از سال 1389  نمود و در سال 1391 جهت تمرکز فعالیت ها در عرصه های فناوری های نوین از جمله زیست فناوری و نانوفناوری به دانشکده پیراپزشکی انتقال یافت . در بدو فعالیت از ظرفیت تخصص هیات علمی مرتبط رشته ای در دانشکده های مختلف استفاده گردید  و بتدریج پس از استقرار و حرکت رو به جلوی گروه، اساتید دانشکده های دیگر و اساتید  مدعو از سال 1393 تا 1398با رویکرد جایگزینی نیروی متخصص مربوطه در گروه سه عضو مرتبط با حوزه فناوری نوین  به گروه اضافه شد و در حال حاضر گروه دارای 4 عضو هیات علمی تمام وقت است و در برنامه آتی قصد جذب یک هیات علمی جدید در راستای برنامه توسعه فعالیت های گروه من جمله توسعه رشته و همچنین گرفتن مقطع phD  در 5 سال اینده است.
    دورنما (Vision):
    دانش‌آموختگان رشته زیست فن‌آوری پزشکی با بهره‌گیری از آموزش فعال و خلاق، باعث پیشرفت در زمینه آموزش و همچنین با انجام پژوهش‌های بنیادی و کاربردی و نیز ترکیب پژوهش‌های پایه و بالینی باعث ارتقای رشته زیست فن‌آوری پزشکی در سطح ملی ، منطقه‌ای و بین‌المللی خواهند شد. با توجه به افق‌های جدید در زمینه‌های استراژیک نظیر استفاده از سلول‌های بنیادی، سلول درمانی، تکنیک‌های نوین جهت ساخت واکسن،کیت‌های تشخیصی، تولید داروی نوترکیب هدفمند، ژن درمانی و پزشکی بازسازی دانش‌آموختگان این رشته خواهند توانست دانشگاه را طی 10 سال آینده به سمت دانشگاه‌های نسل سوم ارتقاء دهند.

    هدف و رسالت گروه  :
    مهمترین هدف گروه در رشته زیست فناوری پزشکی ارتقاء سطح دانش رشته زیست فناوری پزشکی با توجه به نیاز ها ی پزشکی کشور و ایجاد نگرشی باور پذیر در بین سایر گرایش های پزشکی می باشد که با در تعامل قراردادن توانمندیهای علمی و عملی آن ها به شکل گیری رویکرد های نوین و تعاملات بین رشته ای در سطح استان و کشور کمک می نماید ، بطوریکه دوشادوش سایر گرایش های پزشکی مربوط ، آموخته های علمی و عملی خود را در حوزه زیست فناوری و مهندسی ژنتیک به کار می گیرد و در ثمر دهی نتایج کار گروهی کوشا می باشد. تعاملات آکادمیک گروه با دانشگاهها و مراکز دیگر من جمله دانشگاه بین امللی امام خمینی و دانشگاه صنعتی شریف می باشند. 
    در حال حاضر اهداف و رسالت گروه در 5 محور به شکل ذیل تعریف شده است:
    آموزشی:
    ارتقاء سطح دانش رشته زیست فناوری پزشکی و توسعه گروه در قالب گروه فناوی های نوین و توسعه علوم میان رشته ای من جمله مقطع ارشد نانوفناوری پزشکی و گرفتن مقطع phD  در 5 سال اینده

    پژوهشی:
    طراحی و اجرای طرح‌های هدفمند تحقیقاتی تولیدکننده دانش فنی و علم در حوزه زیست فناوری پزشکی و ارتقاء سطح کمی و کیفی تولید علم زیست فناوری پزشکی در کشور انتقال آگاهانه دانش و فن‌آوری روز جهان با توجه به نیاز های زیست فناوری پزشکی در استان و کشور و عملی‌سازی اجرای مسئولانه آن در حوزه تشخیص و درمان سرطان و هدفمندسازی داروها 
    بهداشتی:
    توجه به ایمن‌سازی جامعه در مقابل بیماری‌های  واگیر و غیر واگیر مد نظر می‌باشد و در این بین توانمندی‌های علمی و عملی رشته زیست‌فن‌آوری پزشکی می‌تواند در طراحی و ساخت واکسن‌های نوین نسل سوم مانند DNA، mRNA واکسن‌ها ، ویرایش ژنوم با استفاده از سیستم کریسپر برای بیماری‌های مطرح سازمان بهداشت جهانی ، منطقه‌ای، کوری و استانی ایدز ، سل، هپاتیت، مالاریا و حتی اعتیاد مثمر ثمر باشد. از مقولات مهم دیگر در حوزه بهداشت توجه به پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها ، به خصوص بیماری‌های ژنتیکی(مانند تالاسمی، هموفیلی و …) و سرطان می‌باشد. ضمناً پیشگیری جامعه بشری از ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت و قلبی از اولویت‌های مهم نظام بهداشتی کشور است. در این بین طرح و توسعه راهکارهای پیشگیرانه مدرن، همچون تشخیص قبل از تولد، نیازمند استفاده از تکنیک‌های مدرن و توانمند تشخیصی است که در حیطه علمی و عملی زیست فناوری پزشکی می‌باشد. پر واضح است که لزوم تربیت نیروی متخصص کارشناسی ارشد و دکتری به منظور تامین جدی کشور در این زمینه، به خوبی توجیه‌پذیر می باشد.
    درمانی:
    در حوزه درمانی، نیاز به داشتن دانش فنی تولید داروهای نوترکیب و زیستی از ضرورت‌های جامعه ما می‌باشد. چرا که امروز به دلیل نبود این تخصص راهبردی در کشور، همچنان مجبور به خروج هزینه‌های کلان در قالب ارز برای خرید این قبیل فراورده‌ها می‌باشیم که نمونه‌های آن در بیماران آلزایمر، MS و بیماری‌های خاص مشهود است. تسریع موج فراگیر پیشرفت در حوزه زیست‌فن‌آوری به سطح دانشگاه‌های کشور و دانشجویان رشته‌های پزشکی از جمله اهداف و رسالت‌های این رشته خواهد بود. این امر منتهی به فهم بهتر و بیشتر دانش‌آموختگان رشته‌های پزشکی از کاربرد‌های این علم در حوزه‌های پزشکی خواهد شد و آنان را با روند پرشتاب تحولات در پزشکی سنتی آشنا خواهد نمود.


    خدمات:
    1.    ارائه خدمات مولکولی
    2.    ارائه خدمات کشت سلولی
    3.    ارائه خدمات جهت ساخت نانوحامل‌ها و نانوذرات
    4.    ارائه خدمات در زمینه مدلینگ مولکولی


    ** تا کنون 47 دانشجو در مقطع ارشد زیست فن‌آوری پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی قزوین فارغ‌التحصیل شده‌اند و 12 دانشجو در حال تحصیل می‌باشند. 


    6.1.8.0
    گروه دورانV6.1.8.0